Translate

Пекинез - китайска декоративна порода кучета.

Описание на породата Пекинез.

Пекинез (Pekingese) е малка, пухкава, декоративна порода кучета, отглеждани в Китай преди повече от 2000 години, с номер на стандарта 207 и тегло до 5,0 - 5,4 кг. Наименованието им произхожда от град Пекин.

Самите китайци наричат тази порода кученца Фу и много ги почитат, за което може да се съди по големия брой произведения на изкуството, които изобразяват пекинеза. Възприемат ги като малки духове - охранители.

Характеристика на Пекинезите.

Пекинезите са добродушни и весели на нрав и с радост вземат участие във всевъзможните семейни развлечения, а и на външен вид приличат повече на дребничък лъв, отколкото на куче. Но е добре да внимавате с тях, особено когато сте извън къщи.

Особено внимание изискват очите на пекинеза, поради особеното си плитко разположение. Затова избягвайте по-резки тласъци и не преуморявайте кученцето.

Стандарти на породата.

Породата е на повече от 2000 год. И за това време се е променила малко. Единствената разлика е, че съвременните развъдници на пекинези и съдиите по киноложките изложби, отдават предпочитания на екземплярите с по-дълга от средната козина.

Стандартите на породата допуска разнообразни окраски, но най-разпространени са рижаво-черните, каквито са повечето Уестуинстърски пекинези. Срещат се също черни, сиви цветове, но белите са безспорния фаворит на изложбите.
Муцунката при пекинеза почти винаги е черна, а очите кафеникави. Преди време е имало линия синеоки английски пекинези (на вид сиви), но кучетата албиноси не се включат в стандарта на породата.
-------------------------------------------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Търсене в този сайт

Translate / Перевод

Посещения на сайта

Последователи на сайта

Архив на блога