Translate

Мопс е порода декоративни кучета.

Описание на породата.

Мопс (от англ. Pug) е малко, много обаятелно декоративно кученце - компаньон, носещо според международните кинеложки класификации номер на стандарта 253. Породата произхожда от Великобритания. На височина достига 30 - 35 см, а на тегло 6,3 - 8,1 кг.

Кучето е с жив, весел и при това - уравновесен характер. Благородно е и се привързва към стопанина си, но с възрастта може да стане сърдитко, особено по отношение на странични хора.

Основни характеристики на мопсовете.

Мопсът има едра, кръгла и масивна глава с дълбок и рязък преход от челото към муцунката. Муцуната е къса, тъпа и квадратна. По челото си има многобройни бръчки. Очите са едри, кръгли, изпъкнали и тъмни. Захапката е с малко разминаване (прехапване).

Ушите са високо поставени, не големи, тънки, меки, плътно прилегнали към главата, със заострени краища насочени напред, като прикриват вътрешния отвор или са отдръпнати назад, над главата, оставяйки вътрешния отвор открит. Шията е леко извита, силна и тлъста.

Характерни телесни данни за кученцето.

Тялото на мопса е късо, компактно с добре развита мускулатура с дължина, която е приблизително равна на височината му, което се води квадратен формат. Гърдите са широки с изпъкнали ребра. Опашката е къса, нисоко поставена, завита в колелце, притисната към тялото.

Краката са прави, къси и здрави. Козината е къса, тънка, плътно прилепнала, мека на пипане. Окраската е от жълто-бежfво, през сиво-сребристо до черно. Светлите окраски се съчетават с черно лице - муцуната, ушите и челото, а понякога и с тъмни рамене.
При мопсовете има специфично заболяване на очите с наименование хронична ерозия на роговицата. Отначало, на роговицата на очите се появява почти незабележим дефект и помътняване, съпроводено със сълзeне и лек спазъм на веждите.

След няколко месеца, около този дефект започват да изпъкват кръвоносни съдове. За лечение на мопсове с хроничната ерозия на роговицата се използват
  • витамин А, 
  • антибиотици и 
  • препарати от йод.
-------------------------------------------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Търсене в този сайт

Translate / Перевод

Посещения на сайта

Последователи на сайта

Архив на блога