Translate

Чихуахуа - най-малката декоративна порода кучета.

Описание на породата Чихуахуа (Chihuahua).

Чихуахуа (номер на стандарта 218) е най-малката порода кучета, намерена през 1850 год. В Мексиканския щат Чиуауа (от исп. Chihuahua), от където идва и името им. На ръст достигат до 15 - 25 см, а на тегло до 1.5 - 3.0 кг.

Произход и история на чихуахуа.

Историята за развитие на тази декоративна порода е доста объркана и се основава в повечето случаи на теоретични данни и предположения. Но от редица археологически разкопки и от народни предания, може да се предположи, че предците на тази порода са отглеждани в доколумбовата епоха като “стайни” кученца.

Предполага се също, че чихуахуа е най-древната американска порода, възникнала чрез кръстосване още от толтеките на местен вид диво куче - предтеча с китайски породи, докарани в Америка от конкистадорите. Изображенията и скулптурите на това куче - джудже са служили за украса в градската архитектура.

Та, съвременните чихуахуа са открити през 1850 г. в старите руини на Каса Гранде в мексиканския щат Чиуауа, който граничи с американските Тексас, Аризона и Ню-Мексико, откъдето породата започнала своето разпространение по света, като се превръща в едно от популярните стайни кученца.

Подробно описание на Chihuahua.

Има две разновидности - с къса и с дълга козина. Късокосместите се наричат кралски миниатюри, а дългокосместите - слънчеви кученца. Те са компактен вид с квадратна форма. Главата има характерна ябълкообразна форма, а муцунката е къса, широка в основата си и стесняваща се към носа.

Очите са големи и закръглени, не много изпъкнали, с тъмен цвят и много изразителни. Ушите са прави, големи, широки в основата си, леко свиващи се и закръглени към краищата си. Опашката е дълга, повдигната, под формата на сърп или леко сгъната, като края й е насочен в посока на гръбнака.
Допустими са всякакви окраски и оттенъци, но най-редки се считат тигровите, шоколадовите и синкавите. Породата е с доста устойчива психика за размерите си. Рядко може да се срещнат истерични екземпляри.

Смята се, че дългокосместите са по-меки в поведението си, а късокосместите - по-активни и темпераментни. Чихуахуа е декоративна порода кучета, с произход от Мексико, която е предана на стопанина си, като понякога е даже малко ревнива, но не и злобна.
-------------------------------------------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Търсене в този сайт

Translate / Перевод

Посещения на сайта

Последователи на сайта

Архив на блога