Translate

Чау-чау е кучешка порода от Китай.

Описание на породата.

Чау-чау (някои му викат Чао-чао, а всъщност е от английски език Chow Chow) е добре балансирано куче с квадратен формат на тялото, номер на стандарта 205 и ръст от  48 до 56 см. Главата е голяма, но съразмерна. Характерният поглед му придава независим нрав. Езикът му, както и на шар-пей и на полярната мечка, е с лилаво-син цвят.

Ушите са малки, насочени напред. Има две разновидности - къса и дългокосместа. При дългокосместите екземпляри козината е пищна, стърчаща, гъста и дълга, а при късокосместите е къса и плътно прилепнала. Окраската е черна, бежева, керемидена, червено-рижа, сива.




Произход на чау-чау.

Глинени статуетки, отнасящи се към второто хилядолетие преди новата ера, изобразяващи куче от тази порода, са намерени в Китай. Правилното им название на китайски е чао-чао, което в превод означава, че "вижда всичко". Но европейците са го прекръстили на чау-чау и сега в цяла Европа ги наричат така.

Това е най-древния представител на семейство шпицове - реликтова порода, предтек на немския шпиц, като евентуално има и кръстоска с тибетския дог. Иначе за негова прародина се счита Манджурия, откъдето кучетата са се разпространили от север на юг през цял Китай и Тибет.

Родственост на породата.

Родствеността с шпицовете не предизвиква съмнения, но за разлика от тях, в случая с чао-чао имаме широк череп и недоверчив характер, свойствени на мастифите. В Китай има две разновидности - едната е чистокръвна, а другата повече прилича на шпицовете и има петнист език, което изключва чистокръвието й.

Чистокръвните чау, развъждани в манастирите и водени в специални родови книги, били удостоени с честта да бъдат любими кучета в императорския двор по времето на династията Тан (618 - 907 г. от н.е.).

Поява на чау-чау в Европа.

Първото известие за чау-чау е донесено в Европа от италианския пътешественик Марко Поло (1275-1292), а се появяват там през 1780 г., доведени от полковник от индийската армия.

След това, през 1887 г., английския граф Ландслей подарил на съпругата си куче от тази порода. И така висшата английска аристокрация проявила повишен интерес. Първият клуб на любителите на чау-чау е организиран в Англия през 1895 г.

Приличаща на плюшени мечета, тази порода днес е извънредно популярна по цял свят със своите високи умствени способности и прекрасни физически данни. Без значение от своя независим и спокоен характер, кучето Чау-чау е истински пазач.
-------------------------------------------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Търсене в този сайт

Translate / Перевод

Посещения на сайта

Последователи на сайта

Архив на блога