Translate

Английски сетер (English Setter).

История на английския сетер.

Породата английски сетер е пряк потомък на старите европейски кучета, използвани през средните векове за лов на птици с мрежа. Но след разпространението на огнестрелното оръжие през 17 и 18-ти век, кучето е подложено на преобразуване, в следствие на което то придобива по-бърз ход и по-добра стойка.

Особен принос в това отношение има Е. Лаверак, който в продължение на 50 години (от 1825 г.) променял и подобрявал качествата на породата чрез имбридинг, подбор и отбор, което способствало за нейния съвременен облик. Английският сетер е от най-известните и разпространени породи сред сетерите.

Характеристика на породата.

Това е ентусиазирано, живо и подвижно куче, подходящо за лов във всякаква местност, но най-вече в блата и влажни низини. Притежава чудесен слух, поради което има широк диапазон на търсене, с бърз галоп, а приближавайки се към дивеча, се движи като котка.

Английският сетер е чудесен ловец на пернат дивеч. Дружелюбен, нежен, добродушен към своя стопанин, идеален за домашен любимец и компаньон. Нуждае се от настойчива, но мека и търпелива дресировка и става добър ловец.

Описание на породата.

Главата е дълга, с изразени линии, държи се високо. Черепът е овален и тесен, с изразен преход от челото към муцуната. Почти квадратни устни, сухи. Очите са окръглени, право поставени, с тъмен цвят. Ушите са средни на големина, на нивото на очите, висящи, спускат се надолу и прилепват към скулите.

Тялото е здраво, сухо, разтегнато, с дълга добре очертана мускулеста шия. Широки гърди с изпъкнали ребра, прибран корем. Краката са мускулести, лапите - компактни, с плътно свити, сводести пръсти. Опашката е права със саблевидна форма, изпъната в продължение на гърба.

Козината е гъста, права и блестяща. На главата и предната част на краката е къса, а на туловището е дълга и тънка. Разцветките са черно с бяло, бежово с бяло, жълто с бяло, керемидено с бяло. Височина от 61 до 68 см, с тегло от 20 до 25 кг.

Английския сетер е куче, което изцяло е приспособено за живот в градовете, но се нуждае от простор и активни физически упражнения за правилното си развитие и поддържане на добра работна форма. Два пъти в седмицата е необходимо да се разческа с гребен.
-------------------------------------------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Търсене в този сайт

Translate / Перевод

Посещения на сайта

Последователи на сайта

Архив на блога