Translate

Порода Голдън ретривър.

Голдън ретривър или Златен ретривър.

Днес ще се спрем на една доста популярна в България порода от т.н. работещи кучета - Голдън ретривър (Golden Retriever). Наглед прекрасни, със златиста козина, с добри очи, с кротък нрав, тези животинки всъщност са прекрасни ловци и помагачи на слепи хора. 

Работата им е изключително отговорна, защото задачата им е да привеждат незрящите през улици и оживени места, без да се причини нещастие. И ако ще избирате куче за подобни цели - това е правилния избор. Защо именно на породата Голдън ретривър е поставена тази отговорност?

Възникване на породата.

Породата Голдън ретривър е създадена преди повече от век като ловна порода кучета. Основното им предназначение е да донасят на ловеца отстреляния улов. За тази цел селекцията е насочена към създаване на порода със средно телосложение, отлично обоняние, добро зрение и козина, притежаваща гъст, плътен подкосъм, който да пази топлината на тялото при досег с ледена вода.
Както показва наименованието на породата, цветът на Голдън ретривъра може да варира от светло до тъмно златисто. Козината е плътна. Косъмът може да е изправен или вълнообразен. С напредването на годините около муцунката на кучето се появяват бели косми. Характерът на този вид кучета може да се окачестви с три думи: дружелюбен, мек, самоуверен.

Кои са предимствата на Златния ретривър?

Това куче, за разлика от Немската овчарка, не е пригодно за куче-пазач, тъй като се отнася изключително дружелюбно към непознати. За сметка на това Голдън ретривъра е известен с високия си интелект. В световните класации той заема ІV място в тази категория.

Това, което ги прави безценни като кучета-водачи е изключителната им податливост на тренировка. Вгледайте се в очите им. Погледнете осанката им. Помислете си: "Не бихте ли пожелали това прекрасно животно да краси Вашия дом?".

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Търсене в този сайт

Translate / Перевод

Посещения на сайта

Последователи на сайта